Maistuva tuulahdus Lehmusten kaupungista

Pitkästä aikaa ollaan kunnon kahvien äärellä! Maistelussa Lehmus Roasteryn kahvit.

Siitä onkin vierähtänyt jokunen tovi, kun meillä on oikein keskitytty kahvin maisteluun. Hyviä kahveja on toki juotu kaiken aikaa, mutta perheenlisäyksen myötä on ollut pakko laittaa ajankäytöllinen puoli hitusen uusiksi. Nyt on ollut hiukan paremmin aikaa ja mahdollisuus oikein istahtaa (kirjaimellisesti istua alas) kahvin äärelle. Mikäpä onkaan mukavampi tapa palautella kahvinystyröitä oikeille raiteille, kuin entisen kotikaupunkini Lappeenrannan oman paahtimon, Lehmus Roasteryn tuotteita nauttien.

Lehmus Roastery on itselleni hyvinkin tuttu paahtimo. Kyseinen Lappeenrannan linnoituksen alueella sijaitseva kahvila- paahtimo on valittu nyt kaksi kertaa peräkkäin vuoden paahtimoksi, ja mielestäni he ovat kunnostautuneet kaikenlaiseen kahvin ympärillä pyörivään touhuun vähintäänkin kiitettävällä tavalla. Lehmus Roastery on tuonut markkinoille niin viskillä kuin punaviinillä tynnyriaromisoidut kahvinsa kuin Lesoilu- stout oluen. Minusta hienoa ja innovatiivista toimintaa kahviskenen ympärillä. Tällä kertaa minulle tarjoutui mahdollisuus maistella jo  itselleni entuudestaan tuttuja Kettu -kahveja sekä limited -sarjan Etiopialaista Rocko Mountainia. Kettu -sarjaa täydentää nyt myös kanelilla ja kardemummalla maustettu kausiversio.

Kettu -kahvit tulevat Brasiliasta, Minas Geraisin alueelta ja ovat natural -käsiteltyä Yellow Bourbonia. Kettua löytyy sekä keskitummana (city roast 3/5) että tummana (4/5) paahtona. Koska kotiimme on hetki sitten saapunut uusi espressomasiina, oli tietenkin pienoinen kiinnostus kokeilla kyseisiä kahveja myös sillä. Ja jospa aloitetaan tummemmasta paahdosta, sitä tuli kokeiltua tuolla Rocketilla. Ei muuta kuin 20 grammaa vahvasti pähkinältä tuoksuvaa papua myllyyn ja sitä kautta espressokoneen nakukahvaan. Tuloksena ehkä hitusen tiukka, 37 grammainen shotti vahvalla cremalla. Tykkään juoda espressoa sinällään, mutta etenkin cappuccinon ja latten pohjana, ja tässä tumma kettu toimii todella hienosti! Mahtavan pehmeä, pähkinän ja suklaan maku tunkee läpi maidonkin.

Processed with VSCO with hb2 presetimg_2656-1img_2462img_2529img_2648

Keskipaahtoinen Kettu toi aeropress- ja pour over- metodein valmistettuna enemmänkin keskipaahdolle tyypillisiä hedelmäisiä vivahteita, pähkinäisen ja suklaisen makumaailman lisäksi. Todella miellyttävä kahvi ihan sellaisenaan juotavaksi. Tätä menee mukavasti toinenkin kupposellinen.

Processed with VSCO with hb2 preset

Otin metsäretkelle mukaan Kettu -kahvin maustettua versiota. Tämä kausikahvi on siis maustettu aidolla ceylonkanelilla ja kardemummalla ja paahdettu hitusen muita Kettuja vaaleammaksi (2,5/5). Lehmus Roasterylle tyypilliseen tapaan lesous kuitenkin ilmoitetaan asteikolla 6/5. Eikä syyttä. Jo pussin avattua makunystyröitä hemmotellaan todella…jouluisella tuoksulla. Tämä oli ensimmäinen havaintoni vahvan kardemumman ja kanelin aromeista. Kahvi toimikin retkellä lämmikkeenä juuri kuuskauttaviis -tyylillä! Todella hienostunut maku etenkin viileämmän vuodenajan juomaksi tai mukaan metsäretkelle. Tässä voisi olla meidän tämän vuoden joulukahvi.

Processed with VSCO with hb2 preset

img_2374

Processed with VSCO with hb1 preset

Varsinainen herkku tämänkertaisessa maistelussa kuitenkin oli limited- sarjan Rocko Mountain. Kyseinen vaaleapaahtoinen Yirgacheffe tulee Etiopiasta, Haricha Woredan alueelta. Minulla oli etuoikeus maistella kyseisen pienerän kahvia jo viime vuonna, ja kokemus oli todella pysäyttävä. Minulta on usein kysytty, mikä on ollut paras juomani kahvi. Koskaan en ole oikein tarkkaan tuohon vasta, mutta nyt kun asiaa miettii niin tässä voisi olla ainakin hyvin lähelle sellainen. Pussin avattua nenään tulvii viime vuodesta tuttu, huumaava trooppisten hedelmien ja punaisten marjojen tuoksu. Tämä kahvi osoittautui aeropressilla ja Kalitan 155- suodattimella valmistettuna odotetun herkulliseksi. Aloin miettiä, oliko viime vuoden versio jopa hiukan parempi, mutta koska tarkkaa muistikuvaa ei ole, ei osaa sanoa. Joka tapauksessa, on hyvää! Mahtavaa että tällaisia herkkuja tuodaan aina silloin tällöin saataville. Aivan täyden kympin herkkukahvi!

Lehmus Roasteryn kahvit saat suoraan kotiisi täältä

img_2320

(kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta)

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Maistuva tuulahdus Lehmusten kaupungista

  1. Tuosta Kardemummakahvista tuli mieleen, anoppini tarinat ”pula-ajan” herkuista. Silloin kun kahvia oli tarjolla, jouluisin kahvin sekaan purupannuun ripoteltiin kaardemummaa ja kanelia. Sitä maustettua kahvia maisteltiin ilomielin. Pienestä asiasta suuri ilo. Iloa arkeen!

    Tykkää

    1. Kyllä, ennenkin on osattu! Periaatteessahan kahvia voi juurikin noin maustaa ihan kotonakin, kaneli ja kardemumma toimii loistavasti.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s