Monsuunituulien hellimää kahvia

Monsoon malabar – kahvi on erityisen pehmeää, johtuen kahvipapujen käsittelystä

Kahvipapuja voidaan prosessoida eli käsitellä poimimisen jälkeen useilla eri menetelmillä, ja kaikki nämä tietty vaikuttavat lopputuloksen eli itse kahvijuoman makuun. Itselleni on aina maistunut erityisen hyvin ns. monsuunikuivattu kahvi, jota on tullut paahdettuakin kotona. Mutta siis mitä ihmettä tämä monsuunikuivaus tarkoittaa?

Aikanaan kun Intiasta alettiin tuoda laivoilla kahvia Eurooppaan, kesti matka hyväntoivonniemen ohi puolisen vuotta. Tänä aikana kahvinpavut altistuivat kostealle meri-ilmastolle pitkäksi aikaa, ja kahvista tuli tämän luontaisen käsittelymenetelmän ansiosta hyvin pehmeän makuista. Kun kuljetustavat kehittyivät ja laivamatkoista luovuttiin, hävisi myös kahvista pehmeys. Siksi kehitettiin entisaikojen laivamatkoja muistuttava käsittelymenetelmä, jossa papuja altistetaan avonaisissa katoksissa lempeille monsuunituulille. Käsittely voi kestää parista viikosta aina monsuunikauden kestoon, noin 16 viikkoon.

Tällä kertaa maisteltavaksi sattui Mokkamestareiden India Monsoon Malabar. Kahvi on keskipaahtoinen, ja pussin avattua tuoksussa vallitsevana on pähkinäisyys. Myös makeaa sävyä löytyy tarkemmalla nuuskinnalla.

Valmistin kahvin Kalitan pienemmällä 155 mallin suodattimella reseptillä 16,5 g kahvia / 250 g vettä. Tuloksena on odotetun pehmeä, äärettömän hyvänmakuinen kahvi lähestulkoon olemattomalla hapokkuudella. Maussa on itseasiassa enemmänkin makeutta, mutta tietty pyöreys ja pähkinä löytyvät myös. Todella makoisa kahvi, joka menee varmasti myös hyvin maidon kanssa. Pitääkin testata tätä myös espressona, kun uusi aparaatti siihen vihdoin ja viimein pitäisi saapua ensi viikolla!

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Monsuunituulien hellimää kahvia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s