Askel espresson maailmaan

Tiedättekö sen äänen, kun barista kahvilassa vaahdottaa maitoa cappuccinoon? Minusta se ääni on yksi maailman kauneimmista

Viimeisen viikon ajan meidän keittiöstä on aamuisin kantautunut juuri tuo samainen ”tsssshhh” -ääni, kun yritän parhaan taitoni mukaan loihtia latteartia aamukahviini.

Kuten kaverini Wahlmanin Jani totesi; ”suodatinkahvi on portti kovempiin huumeisiin”. No ei ehkä ihan, mutta ainakin harrastuksen laajenemiseen se on monella johtanut. Espressokoneen hankinta on pyörinyt mielessäni jo pitkään, ja viimein sellainen tuli hankittua. Tykkään touhuta kahvin parissa aika alkukantaisesti, jauhaa pavut käsin ja tehdä kahvin käsin suodattamalla tai Aeropressilla. Niinpä manuaalinen La Pavoni Europiccola kahvakone ja sen kaveriksi käsikäyttöinen mylly oli itsestäänselvä valinta.

La Pavoni on melko klassinen masiina. Kone on pysynyt kutakuinkin samanlaisena aina vuodesta 1950 lähtien; 0,8 litran vesiboileri ja vipuvarsi, jolla vesi painetaan portafiltteriin eli kahvaan jauhetun kahvin läpi. Paine espresson uuttamiseen syntyy siis vain ja ainoastaan käyttäjän käsivoimalla. Oikean espresson vaatima noin 9 barin paine syntyy 13 kilon painolla. Kuulostaa kovalta urheilulta, mutta itse masiina on niin ergonomista suunnittelua, että käyttö onnistuu keneltä vain. Kyljessä on höyrypilli maidon vaahdottamiseen, johon höyry tulee samaisesta vesiboilerista.

La Pavoni Europiccola on suorastaan kulttimaineessa baristojen parissa, ja sen oikukkaan käytön ja monen muuttujan vuoksi ei ehkä ole se helpoin kone aloittaa harrastus. Tiesin tämän laitetta hankkiessa, kuinka monta muuttujaa tällaisessa laitteessa on, ennen kuin kupissa on se täydellinen espresso. Kahvin jauhatus, koneen lämpötila ja kahvan painantavoima ovat esimerkiksi oltava kohdallaan, jotta lopputulos on priimaa. Toisaalta laite tarjoaa hyvän alustan tutustua espresson valmistukseen, mikä vaikuttaa mihinkin ja muutoksia on helppo tehdä.

Lähtökohtiin nähden olen suorastaan yllättynyt, kuinka simppeliä Pavonin käyttö on. Laite lämpenee espressokoneeksi todella nopeasti, siis aamukahvia varten ei tarvitse laittaa kelloa soimaan aiemmin. Kyljessä oleva maidonvaahdotin on toimiva, omalla tavallaan helpon hidas ja toimiva. Laite on vielä sopivan kokoinen moneen muuhun espressokoneeseen nähden, ja ainakin omaan silmääni melkoinen karkki.

Ja voin sanoa, ettei meillä ole ihan äsken maistunut aamukahvi näin hyvälle. Jatketaan harjoituksia!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s