Café Nazca – pieni pala Perua Kuopiossa

Uusia hienoja pienpaahtimoita syntyy maahamme silloin tällöin. Kuopiolainen Café Nazca tuo kahvimarkkinoille mukavan tuulahduksen Perusta.

On aina hienoa päästä kokeilemaan jotain uutta kahvia, ja mikäli se vielä tulee itselleni täysin uudelta paahtimolta, niin vielä parempi. Kuopiolainen, toukokuussa 2017 perustettu pienpaahtimo Café Nazca on yksi tuoreimmista alallaan. Paahtimon sydämessä vaikuttaa itsekin Perusta kotoisin oleva Karla, ja paahtimon perusajatus on alusta pitäen pidetty ihailtavan simppelinä. Se tarjoaa asiakkaille laadukkaita yhden tilan kahveja, joiden tuotantoketju on täysin jäljitettävissä aina tilalle saakka. Nimensä Café Nazca on saanut Nazca –nimisestä kaupungista Perun autiomaasta. Nazca –alueen autiomaasta löytyy kymmeniä eläin – ja muita hahmoja esittäviä maapiirroksia sekä satoja geometrisia kuvioita. Nämä mystiset kuviot on otettu paahtimon etiketteihin.
Sain kunnian maistella paahtimon kolmea kahvilaatua, Guatemala Chimaltenango, El Salvador Santa Ana sekä Perú Chanchamayo. Kaikki kolme kahvilaatua ovat paahtimon luokituksen mukaan tummaa paahtoa (3/5), joskin pieniä eroavaisuuksia niistä löytyy, ja allekirjoittaneen mielestä paahto on kaikissa kolmessa lähempänä keskipaahtoa. Kaikki kolme kahvia saapuivat kotiini tuoreina, noin viikko sitten paahdettuina papuina. Kahvit on pakattu yleisesti käytössä oleviin 200 gramman uudelleensuljettaviin venttiilipusseihin. Pakkauksiin on sisällytetty mukavasti tietoa kahvin alkuperästä ja viljelijästä, lajikkeista, kahvin prosessoinnista sekä tietenkin makuluonnehdinta kyseisestä kahvista. Kaikki kolme testikahvia valmistin Aeropressilla sekä pour over –menetelmillä.

Guatemala Chimaltenango

Kahvi tulee Guatemalasta, Chimaltenangon maakunnasta Finca Pacayaliton tilalta. Tila kuuluu Rainforest Allianceen, ja se työllistää kaikkiaan 15 paikallista perhettä. Tilan työntekijöille ja heidän perheenjäsenilleen on järjestetty mm. terveydenhuolto ja koulutus viljelijän toimesta. Tila lahjoittaa myös vuosittain osan tuotostaan hyväntekeväisyyteen, tukee paikallista kirkkoa sekä paikallisten lasten koulutusta. Voi siis todella sanoa, että nyt on kyseessä hyvän mielen kahvi! Kahvi on sekoitus Bourbonia, Catuai sekä Caturra –lajikkeita jotka ovat kasvaneet 1400-1800 metrin korkeudessa ja pesukäsitelty. Kahvin maku on todella pehmeä, pähkinäinen ja kermainen. Siitä on kuitenkin kaiken pehmeyden läpi löydettävissä jännä marjainen vivahde, aavistus luumun tai kirsikan makua. Todella onnistunut sekoitus pehmeää ja kirpsakkaa makua!

El Salvador Santa Ana

Tämä El Salvadorin Santa Anan alueelta, Menendezin tilalta tuleva kahvi on lajikkeeltaan Pacamaraa ja se on myös Rainforest Alliance –sertifioitua. Kahvi on kasvanut 1350 metrissä ja pesukäsitelty. Menendezin tila tuottaa näitä Cup of Exellence –palkintoja voittaneita kahveja jo neljännessä sukupolvessa. Tila hoitaa kahvin viljelystä aina myyntikuntoon oman pesuaseman kautta. Tämä aavistuksen Guatemalaa tummemmaksi paahdettu kahvi tarjoaa näinkin tummalle paahdolle hienon skaalan makuvivahteita. Hallitsevana makuna on pähkinäinen nougat, mutta siinä on hienosti makeutta ja hedelmää, jota voi ehkä persikaksi arvailla. Toimii paitsi mustana, myös maitotilkan kera!

Perú Chanchamayo

Tämä Perun Chanchamayon maakunnasta peräisin oleva kahvi on yhden tilan kasvattama luomukahvi. Tilalla on sitouduttu hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen, ja tämä tapahtuu käyttämällä vain uusiutuvia energiamuotoja sekä hyötykäyttämällä kahvimarjan kuorimassaa (jota tulee noin 80% marjan painosta) energiantuotantoon. Tilalla on oma pesuasema. Kahvi on lajikkeeltaan Caturraa, joka on kasvanut 1550-1800 metrin korkeudessa ja pesukäsitelty. Kyseistä kahvia paahdetaan keskitummasta (2) espressoon (5), ja maisteltavana oli tumma (3) versio. Allekirjoittaneelle tämä kahvi edusti testissä olleista lähimpänä ns. ”hyvää peruskahvia”, ollen todella aromikas, suklainen. Maku on tasaisen hyvä ja pehmeä ilman mitään erityistä pinnalle nousevaa. Näistä kolmesta kahvista tämä on varmaankin perus kahvinjuojalle helpoiten lähestyttävä, yllätyksetön laatukahvi.
Café Nazca Facebookissa

20171116_125818-01.jpeg20171114_113045-01.jpeg20171116_123054-01.jpeg20171116_123611-01.jpeg20171119_083119-01.jpeg20171115_143842-2.jpeg

[kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta]

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s