Lehmus Roastery – Leso kattaus huippukahveja Lappeenrannasta

Vuoden parhaaksi paahtimoksi valittu Lehmus Roastery lähestyy kahvikulttuuria pilke silmäkulmassa.(yhteistyössä: Lehmus Roastery)

Kun Lehmus Roastery valittiin kuluvan vuoden Helsinki Coffee Festivaleilla vuoden paahtimoksi, olin tietenkin Lappeenrannan kasvattina aivan innoissani. Kävin festareilla tutustumassa heidän tarjontaansa, ja paitsi että kahvi maistui todella hyvältä, oli hienoa huomata että nyt on lähdetty kahvimarkkinoille hiukan eri lähestymistavalla. Lehmus Roasteryn kahvipakkauksia koristaa Samu Koskisen käsin suunnittelemat kuvat, ja kahvit on nimetty Lappeenrannan kaupunginosien ja nähtävyyksien mukaan. Kuvissa yhdistävänä tekijänä on mielikuva siitä, millainen paikka voisi olla, ja niistä löytyy aina jotain jo olemassa olevaa. Visuaalisesti tyylikkäät pakkaukset sopivat mielestäni hienosti käsin paahdetuille artisaanikahveille, tuoden niille oman persoonallisen lisän. Lehmus Roasteryn pakkauksissa ja kaikessa toiminnassa on mukana tietynlainen rento karjalainen huumori, ja kuten Lehmus Roasteryn väki itse kuvailee kahvejaan, lesous.

Lehmus Roastery paahtaa kahvia Lappeenrannan linnoituksessa sijaitsevassa vanhassa makasiinirakennuksessa. Paahtimon toiminnan takana vaikuttaa muutama innokas kahviin perehtynyt kaveri, jotka perustivat Lehmus Roasteryn Lappeenrantaan vuonna 2016. Jo toisena toimintavuotenaan, vuonna 2017 paahtimo sai melko upean tunnustuksen työstään, kun se valittiin Suoman parhaaksi paahtimoksi! Tämä kertoo omaa kieltään toiminnan laadusta ja siitä, että touhu on otettu paitsi rennosti, myös tosissaan.

Lehmus Roastery paahtaa kahvia laidasta laitaan, ja jokaiseen makuun. Valikoimista löytyy viisi suodatinkahvia vaaleasta paahdosta aina tummaan ranskalaiseen paahtoon sekä perinteinen Italialaistyyppinen espresso. Kaikki kahvit ovat luomu- tai reilun kaupan ehtojen mukaan tuotettuja, ja ne hankitaan joko suoraan pieniltä tai keskisuurilta tiloilta tai luotettavalta välittäjältä. Periaatteena paahtimolla on, että se käyttää ainoastaan kahvia, jonka tuotantoketju on täysin tilalle asti jäljitettävissä. Sain testiin Lehmus Roasteryn maistelupakin, joka sisältää viisi erilaista suodatinkahvia vaaleasta tummaan paahtoon sekä Sammonlahti –espresson.

Mutta itse kahveihin; valmistin testissä olleet kahvit aeropress –ja pour-over –menetelmillä käsin uuttamalla. Paikkakunnalla asuneena oli hienoa tutkia pakkausten kuvia kahvin maistelun ohessa, ja miettiä miksi juuri tämänlainen kahvi on valittu tähän kaupunginosaan. Ja hienosti niitä mielikuvia löytyikin. Hienoja muistoja tulvi niin lapsuuden ajan Myllysaaren rannoilta (vaaleapaahtoinen Myllysaari) aina Saimaan risteilyn tunnelmiin (Kanava) ja Sammontorin elämään viikonloppuisin (Sammonlahti).

Myllysaari

paahtoaste 2/5 (light roast), täyteläisyys 2/5, lesous 4/5

Nicaragua, Caturra Arabica

Vaaleapaahtoisin Myllysaari oli todella niin raikas tuulahdus kuin kesäpäivän tuuli Lappeenrannan Myllysaaren uimarannalla. Kahvi tulee Nicaraguasta, se on kasvanut 1100- 1350 metrin korkeudessa ja on pesukäsitelty. Tuoksu on kevyt, raikkaan hedelmäinen. Maku on niin ikään kevyt ja raikas, sitrusta löytyy ja mukavaa kirpeyttä. Tämä oli itselleni ainakin kärkipään suosikki näistä kahveista, ja vaaleapaahtoisena mukavan piristävä kahvi pitkin päivää.

LRM_EXPORT_20170913_141346IMG_0908

Kanava

paahtoaste 2,5/5 (half city roast), täyteläisyys 2,5/5, lesous 4,5/5

Kolumbia, Arabica blend

Keskipaahtoinen (half city roast) Kolumbialainen Kanava on sekoitus eri Arabica – lajikkeita, jotka ovat kasvaneet 1400- 1900 metrin korkeudessa ja pesukäsitelty. Tuoksussa on havaittavissa suklaata ja pähkinää, jotka tulevat hienosti esiin valmiissa kahvissa. Tämä oli todella mukava yllätys. Juuri sopivassa suhteessa raikkaan vivahteikas, hapokas ja makea sekä suklainen. Erinomaisen hyvä kahvi sille markettikahvin ryystäjälle, joka hakee vaihteeksi jotain vähän parempaa mokkaa!

IMG_0946

Pusupuisto

paahtoaste 3,5/5 (city roast), täyteläisyys 4/5, lesous 5/5

El Salvador, Arabica Bourbon

Kun kahville annetaan lesoudesta täydet 5/5, on siltä lupa odottaa jotain vähän tavallista parempaa. Eikä tämä El Salvadorin kahvi todella pettänyt! Kahvi on siis Bourbon –lajiketta, 1450-1500 metrin korkeudessa kasvanutta ja natural- käsiteltyä herkkua. Pähkinä on hallitseva tuoksu tässä keskipaahtoisessa kahvissa. Itse kahvin maku on suklaisen pehmeä, pähkinäinen, mutta taustalta löytyy tietty makeus. Todella leso, voimakasarominen kahvi, jota kehtaa tarjota paremmissakin piireissä. Eipä Lappeenrannan pusupuistolle ja sen kiihkeälle tunnelmalle paremmin sopivaa kahvia voisi kuvitella!

IMG_0981

Muukko

paahtoaste 3/5 (american roast), täyteläisyys 4/5, lesous 4/5

Intia, monsooned malabar

Intia monsooned malabar on yleensä pehmeää, pyöreä ja matalahappoinen kahvi, johtuen sen käsittelytavasta. Tässä kohtaa Muukko ei tehnyt poikkeusta. Tämä 1000-1500 metrin korkeudessa kasvanut ja monsuunituulien hyväilemä papu oli heti pussin avattua taattua tavaraa. Välittömästi pystyi kuvittelemaan itsensä tuolle Muukon loppumattomalle suoralle avoautolla tai moottoripyörällä ratsastamaan auringonlaskuun. Tuoksu on pehmeä, varmaankin lähinnä sitä ”hyvän kahvin” tuoksua mattimeikäläiselle. Maku on pehmeä, olemattomalla hapokkuudella, mutta kuitenkin tukeva ja täyteläinen. Ihan vaan hito hyvä kahvi!

IMG_0996IMG_0915

Lauritsala

paahtoaste 4/5 (french roast), täyteläisyys 4/5, lesous 4/5

Intia, monsooned malabar, Indonesia, Sumatra Gayo Mountain

Tämä Intia monsooned malabarin ja Indonesia Sumatra Gayo Mountainin sekoitus on 1000-1500 metrin korkeudessa kasvanut ja natural/wet-hulled –käsitelty. Yleisesti ottaen löydän omaan makuuni parhaat herkut sieltä vaaleamman paahtoasteen kahveista, mutta oli tämä tumma Lauritsala oikein mukava kokemus. Kahvi on todella tummaa paahtoa, papujen öljyjen tullessa reilusti esiin. Tuoksua ja samoin makua hallitsee paahteisuus, voimakas tumman suklaan vivahde sekä maanläheisyys. Oikein toimiva maitokahvin pohjana. Tulipa tätä kahvia hörppiessäni mieleeni kesätyöt, kun olimme korjaamassa Lauritsalan kirkon kattoa joskus 90- luvulla! Tosin silloin ei työmaakopissa juotu ihan vastaavaa sumppia.

IMG_0956IMG_0966

Sammonlahti

paahtoaste 5/5 (Italian roast), täyteläisyys 5/5, lesous 5/5

Uganda Canephora Robusta, Sumatra Gayo Mountain, Bali Specialty Superb

Tässäpä päräyttävä kokemus. Perinteisen Italialaisen espressoreseptin (70% arabicaa ja 30% robustaa) on Lehmus Roasteryn paahtomestari Visa Tuovinen virittänyt vielä hivenen ärjymmäksi lisäten robustan usuuden 40%:n. Tuloksena on todella maistuva espresso. Robusta tuo mukavaa, omaperäistä särmää – tai pikemminkin sitä lesoutta tähän sekoitukseen. Sammonlahden kulmat Lappeenrannassa olivat nuoruusvuosina niitä hiukan jänniä, jopa pelottavia paikkoja iltaisin. Olisipa ollut tätä tavaraa niin ei olisi ollut mitään hätää!

20170918_165407

Lehmus Roasteryn kahvit löydät verkkokaupasta täältä

Lehmus Roastery Facebookissa sekä Instagramissa

[kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta]

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s