ROST & Co. – tuore pienpaahtimo Lauttasaaresta

Helsinkiläinen ROST & Co. paahtaa Suomen parhaaksi valittua suodatinkahvia käsityönä.

(yhteistyössä: ROST & Co.)

Sain vastikään erittäin mielenkiintoisen kutsun mennä tutustumaan Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan ROST & Co.– pienpaahtimon toimintaan. ROST & Co. on jo pidempään kahvipiireissä mukana olleen Kaffecentralenin aputoiminimi, ja paahtimo on perustettu vuonna 2016. Nuoresta iästään huolimatta paahtimo on jo ehtinyt saada melko kovan luokan tunnustuksen, sillä heidän Guatemala Finca Montejo valittiin kuluvan vuoden Helsinki Coffee Festivaleilla vuoden 2017 suodatinkahviksi. Tämä kertoo jotain siitä, että ROST & Co.:n paahtaja Silja Löfgren ja laaduntarkastaja Samuli Parkkinen ovat tehneet todella tinkimätöntä työtä paahtimolla.

Vierailu Lauttasaaressa sijaitsevassa paahtimossa oli todella mielenkiintoinen kokemus. Silja kertoi erinomaisen kahvin maistelun ohessa paahtimon toiminnasta ja valikoimasta, raakakahvin hankinnasta ja ympäristöasioista sekä monesta muusta mielenkiintoisesta seikasta.

ROST & Co.:n tavoitteena on paahtaa huippulaatuista kahvia sekä alan harrastajille että horeca – puolelle. Raakakahvin ROST & Co. hankkii hyväksi havaittujen välittäjien kautta. ROST & Co.:n valikoimiin kuuluu vakiintuneet blendit, joita täydentää sesonkien parhaat Single origin – kahvit. Näitä paahtimon kaasukäyttöinen, viiden kilon Probat – paahdin paahtaa tarkan seurannan alla noin 300 kilon viikkotahtia. Paahtimo valmistaa tilauksesta myös Private label – kahveja esimerkiksi yrityksille heidän omalla etiketillään. Valikoima on pyritty tekemään monenlaiseen makuun sopivaksi, sisältäen vaaleita ja tummia sekä espressopaahtoja.

Sain ROST & Co.:lta testattavaksi kaksi itseäni kiinnostavaa kahvia. Ensimmäinen oli tietenkin helppo valinta, itseasiassa itselleni jo tuttu kahvi, vuoden suodatinkahviksi valittu Guatemala Finca Montejo. Kahvialan bloggaaja Uuttaja oli muuten vastikään analysoinut tämän herkun, ja juttu on mielenkiintoista luettavaa. Silja kertoi tämän sesonkikahvin viimeisten rippeiden lähtevän juuri paahtoon, joten mikäli haluat maistaa tätä ennen kuin se loppuu, suosittelen kiirehtimään. Toiseksi kahviksi analyysiin valikoitui niin ikään sesonkikahvi Tanzania AAA Majinja.

 

Guatemala Finca Montejo

Lajike: Bourbon, 1850 m merenpinnan yläpuolella kasvanut, pesty ja auringossa kuivattu.

Kahvi on peräisin Guatemalan Huehuetenangon alueelta, ja tulee nimensä mukaisesti Montejon perheen tilalta. Kylää ympäröi korkea vuoristo ja kahvia viljellään siellä poikkeuksellisen korkella. Lämpötila korkealla viljelmillä pysyy suotuisena Meksikon tasangoilta puhaltavien lämpimien tuulten ansiosta. Kypsät kahvimarjat on pesty ja huuhdeltu puhtaalla lähdevedellä, ja aseteltu kuivumaan aurinkoon patiopedeille.

Kahvi on keskivaaleaksi paahdettua ja papu on melko pienikokoista. Tuoksussa on makeaa, viikunamaista tuoksua. Jauhettuna kahvi tuoksuu todella marjaisalle, mieleen tulee jopa jokin mehu tai makea tee. Valmistin kahvin manuaalisin (pour over –sekä aeropress) menetelmin, joista etenkin pour over – eli käsin suodattamalla valmistettu kahvi oli todella suun mukaista. Tämä kahvi todella paranee hiukan jäähtyessään ja jopa viileänä se on mukavan makuista. Maussa on herkullista hedelmäisyyttä ja tietynlaista viinimäistä hapokkuutta, mutta ennen kaikkea kahvi on maultaan makea. Tämä on varmasti sopiva kahvi, mikäli aiot opetella eroon sokerin käytöstä kahvissa! Todella miellyttävä kahvi, joka on paahdettu juuri sopivaksi kahvin marjaisalle luonteelle.

 

Tanzania AAA Majinja

Lajike: Kent, 1600-1700 m merenpinnan yläpuolella kasvanut, pesty ja auringossa kuivattu.

Kahvi tulee Lounais- Tansaniasta, Mbeyan alueelta. Siellä 20 pienviljelijän Majinja -yhteisö tuo käsin poimimansa kahvimarjat yhteiselle pesuasemalle, jossa ne tarkistetaan vielä kerran ennen pesuprosessia. Näin ollen ainoastaan oikeassa kypsyysasteessa olevat kahvimarjat valitaan prosessoitavaksi.  Kahvimarjat pestään ja asetellaan kuivumaan patiopedeille aurinkoon.

Tuoksu kahvissa on jollain lailla kukkainen, hento ja makea. Myös tämä on kahvi, joka jo tuoksullaan saa kahvinystävän aistit heräämään, nyt on tarjolla jotain todella maistuvaa papua. Omaan makuuni en löytänyt Tanzania AAA Majinjasta ihan samanlaisia ”vau” elämyksiä, kuin toisesta sesonkikahvista Guatemalasta. Kahvin maistelu on kuitenkin mitä suuremmassa määrin makuasia, eikä tämä tarkoita että kyseinen kahvi olisi jollain lailla toista huonompi. Maku oli todella hyvä, miellyttävän raikas ja kevyt, josta päällimmäisenä esiin tulee hedelmäisyys. Jälkimaku on mukavan makea ja kuten toinenkin testin kahvi, myös tämä kestää tai pikemminkin vaatii hiukan jäähtymistä ollakseen parhaimmillaan. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kahvi tämäkin, ja hieno valinta Rostin sesonkikahvien joukkoon.

ROST & Co.:n kahvit löydät Kaffecentralenin verkkokaupasta

Löydät ROST & Co.:n Facebookista

sekä instagramista

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with fp8 preset

 

(kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s