Cafetoria Roastery – 15 vuotta kahvin parissa

Cafetoria Roasteryn juuret ovat Perussa, jossa lomamatkalla nautittu kupillinen kahvia vei mukanaan.

(yhteistyössä: Cafetoria Roastery)

Sain kunnian vierailla Cafetoria Roasteryn kahvilassa Helsingin Töölössä, jossa Cafetorian toimintaa minulle esitteli barista ja myyntiassistentti Benjamin. Jostain kumman syystä tämä kahvila olikin jäänyt minulta aiemmin tutustumatta, vaikka Cafetorian kahvit ovatkin entuudestaan tuttuja. Heti kahvilaan astuessani ensireaktio oli, kuin olisin tullut aikamatkalle johonkin Väli-Amerikan kuppilaan. Sisustus, henkilökunnan pukeutuminen ja tunnelma paikassa huokui jotain sellaista, joka allekirjoittaneelle tuo ensimmäisenä mieleen kahvilan isolla K:lla. Paikan sisustuksesta saimmekin ensimmäiset puheenaiheet Benjaminin kanssa, joka kertoi paikan vastikään uusitusta sisustuksesta. Miten tällainen kahvipaikka onkin jäänyt kokematta!

Vierailun aikana Benjamin kertoi minulle Cafetorian historiasta, heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan sekä kahvivalikoimasta. Ja tietysti maistelimme erinomaisia kahveja; talon suodatinkahvia, käsin V60:lla valmistettua Kenya AA:ta sekä paria erilaista espressoa. Paljon enempää ei allekirjoittaneelle olisi ilman kofeiiniyliannostusta mennytkään. Benjamin esitteli minulle Runeberginkadulla sijaitsevaa kahvilaa, jossa esillä on kattava valikoima paitsi kahveja ja erilaisia teelaatuja, myös alan tarvikkeita sekä espressokoneita ja – myllyjä.

Cafetorian juuret ovat 2000 – luvun alussa ja Perun lomamatkalla, jossa Cafetorian perustaja Mia miehensä Ivanin kanssa saivat eteensä kupilliset tummapaahtoista Gran Palomaria. Tämä vei heidän sydämensä niin perinpohjaisesti, että he alkoivat tuoda kyseistä kahvia Suomeen kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 2004 he alkoivat paahtaa kahvia itse. Tänä vuonna Cafetoria täyttää 15 vuotta, ja avaa uuden kahvilan syyskuun alussa Helsingin Kampin Ruohonjuuren yhteyteen, Töölössä sijaitsevan kahvila-myymälänsä sekä Lohjan paahtimo-myymälänsä lisäksi.

Uuden kahvilan avajaisten tarkemmasta ajankohdasta löydät infoa Cafetorian Facebookista.

Cafetorian pitkä perehtyneisyys ja ammattitaito erikoiskahvien alalla näkyy myös heidän saavutuksissaan. Cafetoria on Suomen ensimmäinen SCAE:n (Specialty Coffee Association of Europe) jäsen, perustaja Ivan on maan ensimmäinen kahvinmaistelun, eli cup tastingin mestari ja tänä vuonna Cafetorian Kenya AA Karimikui valittiin hienosti 2. sijalle Helsinki Coffee Festivalin parhaista kahveista.

 

LRM_EXPORT_20170829_210233

Processed with VSCO with f2 preset

LRM_EXPORT_20170829_205101

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with fp8 preset

LRM_EXPORT_20170829_202431LRM_EXPORT_20170829_205636LRM_EXPORT_20170829_205138

 

Valitsin maisteltavaksi kaksi mieluisinta kahvia Cafetorian valikoimista, vaaleapaahtoiset Kenya AA Karimikuin, sekä Colombia El Naranjon.

 

Kenya AA Karimikui

Kenia Karimikui, lajikkeet SL28 ja SL34

vaalea paahto, pesukäsittely

Kahvi tulee Kenian Karimikuin alueelta, jossa sitä viljellään Mt. Kenian etelärinteillä, vulkaanisessa maaperässä 1800 metrin korkeudessa. Kahvipavut on poimimisen jälkeen pesukäsitelty Kii-joen puhtaalla vedellä. Kyseinen kahvi valittiin Helsinki Coffee Festivaleilla 2. parhaaksi suodatinkahviksi.

Kahvipavut ovat pienikokoisia, ja vaaleaksi paahdettu. Itseasiassa harvoin näkee näin vaaleaksi paahdettua kahvia, mikä asettaa omat odotusarvoni kahville entistäkin korkeammalle. Tuoksu monivivahteisen kirpeä. Pour-over ja aeropress menetelmillä valmistettu kahvi todella lunasti kaikki odotukset, maun ollessa todella raikas ja hedelmäinen sekä miellyttävän hapokas. Kahvi on jopa punertavan väristä, kuin vahvaa teetä. Cafetorian oma makuluonnehdinta kuvailee mausta löytyvän punaista luumua sekä aprikoosia, joista ensimmäinen tulee maun kirpeydestä hyvin mieleen. Mikäli vaaleapaahtoinen kahvi on mieleinen, on tässä todella hyvä valinta! Cafetoria on Karimikuin kohdalla todella hienosti osannut kunnioittaa ravinteikkaassa maaperässä viljellyn kahvin ominaista makumaailmaa, jättäen paahdon erittäin vaaleksi.

 

Colombia El Naranjo

Kolumbia Caloto, Cauca; Colombia & Castillo

vaalea paahto, pesukäsittely

Cafetoria ostaa tämän kahvin suoraan Kolumbiasta, Gonzalo Daguan kahviviljelijöiltä ilman välikäsiä. Kyseinen kahvi on valittu neljänneksi Kolumbian Cup of Excellence- kilpailussa vuonna 2014, joten kyseessä on jotain tavanomaisesta poikkeavaa aamukahvia. Papu on erittäin vaaleaa paahtoa ja siinä on havaittavissa kirpeä, limen tai sitruunan tyylinen tuoksu. Nyt ollaan jännän äärellä! Tämänkin kahvin valmistin käsin uuttamalla Kalitalla sekä Harion V60:lla. Kokeilin myös aeropressia, mutta tämän kahvin kohdalla se ei mielestäni täysin tuonut kaikkia makuvivahteita esiin. Hetkisen jäähdyttyään makua dominoi raikkaus ja kirpeys, joka jo kahvipavun tuoksusta tuli esiin. Sitruunan vivahde on päällimmäinen maku, ja tämä on todella jotain tavanomaisesta poikkeavaa kahvia. Kahvia jää mielellään makustelemaan pidemmäksikin aikaa, ja se vaan paranee jäähtyessään, jälkimaun ollessa niin ikään todella raikas. Kertakaikkisen hieno tuttavuus Cafetorialta!

Cafetorian kahvit löydät verkkokaupasta sekä kahvila-myymälästä Töölöstä (syyskuusta lähtien myös Kampin Ruohonjuuren yhteydestä).

LRM_EXPORT_20170829_204825

Processed with VSCO with fp2 presetProcessed with VSCO with fp8 presetProcessed with VSCO with fp8 preset

LRM_EXPORT_20170829_175407

(kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta)

 

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Cafetoria Roastery – 15 vuotta kahvin parissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s