Esittelyssä Kahviblogin Jani

On aina hienoa vaihtaa ajatuksia kaverin kanssa, joka on yhtä täpinöissään kaikesta hyvään kahviin liittyvästä. Otin selvää millainen mies Kahviblogin takana on!

Vaihdoimme Kahviblogia kirjoittavan Janin kanssa ajatuksia hyvästä kahvista, sen valmistuksesta sekä siitä, mitä liittyy siihen kuuluisaan hyvään kahvihetkeen. Jani on perehtynyt kunnioitettavaan määrään kahveja, ja mikäli itselleni jokin asia kahvinhuuruisessa maailmassa on epäselvää tai vaatii tarkennusta, Janilta löytyy tähän todennäköisesti vastaus. Mutta millainen mies ja kahvittelija Jani oikein on?

 

1) Kerro kahviharrastuksesi synnystä, mikä sai sinut innostumaan lajista?

Olen juonut melkein aina kahvia, mutta isompi sysäys sen äärelle tapahtui ehkä hieman yllättävästi hammaslääkärillä yli 10 vuotta sitten. Join tuolloin litroittain kolajuomia päivässä ja lääkäri mainitsi, että hampaista karisevat kiilteet urakalla. Aloin vieroittaa itseäni kolasta korvaamalla sitä kahvilla. Aluksi meni kolme pannullista päivässä.

Sitten tutustuin mutteripannukahviin. Kahvimäärät lähtivät onnekseni laskuun, koska menetelmä oli vaivalloisempi kuin automaattikeittely.

Kaksivaiheinen pääsysäys nykyiselle kahvitaipaleelle tapahtui kuitenkin joskus 2011. Olin opiskelemassa Kuala Lumpurissa ja Suomi-kommuunimme alakerran kaupasta sai kahvia tuoreeltaan jauhettuna. Valikoimissa oli papuja viidestä eri paikasta. Kun siihen oli tottunut puoli vuotta, meinasi suomalainen huoltoasemakahvi pärskähtää ensimaistossa seinille. Tuolloin tajusin, että ei ole vain yhtä kahvia. Ja että kahvikokemus voi olla aika helposti monin verroin maukkaampi.

 

Samoihin aikoihin Porin kauppahallissa toimi intohimoisen barista Matias Merikukan pitämä Viva La Coffee -kahvila. Matias tutustutti minut paremmin muun muassa Aeropressiin ja pienpaahtimokahveihin. Aloin pitää muistikirjaa maisteluistani blogin muodossa. Siitä tämä lähti.

 

2) Mikä on suosikkimenetelmäsi kahvin valmistukseen? Onko jokin tietty paahtimo, alkuperämaa tai lajike, joka on suosikkisi?

Useissa menetelmissä on puolensa. Aeropressin kanssa voi kontrolloida uuttoa todella hyvin. Ja onpa laite myös hyvä keskustelun herättäjä. Chemex on upea kahvikarahvi ja sillä aamukahvin valmistaminen on jopa meditatiivista. Mutteripannu, pressopannu ja perinteinen kahvipannu ovat harvemmin käytössä, mutta niissäkin on omanlaisensa viehätys.

 

Muutamia vuosia sitten tilasin saksalaiselta paahtimolta kahvia, joka tuoksui sitruunalle. Auringonpaisteessa se oli väriltään punertavaa. Maku muistutti pikemmin sitruunateetä kuin kahvia. Se oli aivan huikea kokemus! Viimeistään tuolloin tajusin, miten monivivahteinen kahvin maailma on. Kahvi oli Yirgacheffen alueelta Etiopiasta, ja sieltä tulevat edelleen suosikkikahvini. Yirgacheffen tarjonta on huikean monipuolinen, johtuen varmastikin siellä kasvavista villilajikkeista.

World of Coffee Dublinissa

World of Coffee 2016 Dublinissa – Jani maistelemassa eri tuottajien kahveja kahvinostajien pilttuussa.

3) Maistelemiesi kahvien lista on vakuuttava. Mikä kahvi on jäänyt kaikkein parhaiten mieleen?

Blogissa on esillä vain murto-osa maistelluista kahveista. Erilaisia kahveja tulee maisteltua niin usein, etten ehdi kirjoittaa kaikista. Vaikka monesti pyrin keskittymään kahvin makuun analyyttisesti, muita tekijöitä poissulkien, niin kyllä kahvittelukokemuksiin vaikuttavat merkittävästi myös seura, miljöö, mahdollinen tarjoilutapa ja niin edelleen. Blogiini olen kirjoittanut aikoinaan kolme parasta kahvittelukokemustani.

Janin blogista löytyy muuten mielenkiintoinen juttu miehen kolmesta mieleenpainuvimmasta kahvikokemuksesta.

4) Mihin suuntaan (välineet/menetelmät tms.) haluaisit harrastusta viedä, onko esimerkiksi jokin kahvilaji/alkuperämaa jonka haluaisit kokea?

Kahvimaailmassa on huikeasti vivahteita ja kokeiltavia juttuja. On myös paljon kahvitrendejä ja muuta, joista en ole kiinnostunut. Mainittakoon vaikkapa sivettikissakahvi, josta kirjailin taannoin katsauksen blogiini.

 

Olen todennut ihmisille pitkin matkaa, että keskityn vain suodatinkahviin. Espressoissa on kuitenkin oma viehätyksensä. Konetta en ole toistaiseksi hankkinut, mutta kahviloissa maistelen mieluusti myös espressoja.

 

Eräs mielekäs vivahde harrasteessa on kahvimatkailu – Olen tutustunut vuosien varrella kahvikulttuuriin missä ikinä olemmekaan matkustaneet. Upeaa olisi päästä Etiopiaan kahviviljelmille ja tutustumaan samalla kahvin tuotantoketjuun siellä päässä. Laosissa olen poikennut kahviviljelmillä, mutta tuolloin en vielä ollut aivan niin kiinnostunut kahvista.

Kotipaahtaminen kiinnostaa myös, mutta sen aika ei ole ehkä ihan vielä.

5) Mistä syntyy Janin täydellinen kahvihetki?

Yleensä täydellisimpiä kahvihetkiä ovat rauhalliset viikonloppu- tai loma-aamut vaimon (ja jatkossa myös aivan tuoreen pojan) kanssa. Kahvin ei tarvitse olla huikean erikoista, mutta toki esimerkiksi hartaudella Chemexillä valmistettu asiansa osaavan pienpaahtimon kahvi tuo hetkeen lisäarvonsa.

6) Terveiset blogin lukijoille?

 

Erinomaisia kahvihetkiä ja muita kokemuksia Jukan upean blogin äärellä!

Janin Kahviblogin löydät myös Facebookista!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s