Punainen Kirahvi – intohimosta kahviin

Vaajakoskella keskitytään monen kahviharrastajan mielestä juuri oikeisiin asioihin – tarjoamaan kahvipöytään vain parasta.

(yhteistyössä Punainen Kirahvi)
Minulle tarjoutui vastikään todella mielenkiintoinen tilaisuus päästä tutustumaan Punaisen Kirahvin tuotteisiin ja toimintaan, ja olen ollut siitä enemmän kuin täpinöissäni. Kirahvi on muutaman todella hienosti kahville omistautuneen kaverin porukka Päijänteen rannalta, Vaajakoskelta. He etsivät kaiken aikaa maailman parhaita kahvilaatuja, pyrkien tarjoamaan asiakkaille kaukana tylsästä sumpista olevaa nautintoa. Kaikesta Kirahvin toiminnassa huomaa, että nyt ollaan todella asialle omistautuneen väen kanssa tekemisissä. Punainen kirahvi ei esimerkiksi paahda kahvia varastoon tai ”hyllyyn”, kuten monet muut toimijat, vaan jokainen erä paahdetaan käsin tilauksesta. Näiltä kavereilta ei saa kahta päivää vanhempaa paahtoa kuin erikseen kysymällä! Tämä jos jokin on hyvä lähtökohta, kun tavoitellaan täydellistä kahvinautintoa.

Punaisen kirahvin tarjonta on mielestäni pidetty upean suoraviivaisena. Tarjolla on pysyvänä muutama kahden tai kolmen kahvilajikkeen blendi, ja lisäksi aina kaksi vaihtuvaa pienerää. Pienerät ovat useimmiten single origin – kahveja, eli yhden tarkoin valitun kahvilajikkeen tuotteita, jotka tulevat pieneltä maantieteelliseltä alueelta. Kutakin pienerää on saatavilla vain rajatun, noin kolmen kuukauden ajan ennen uutta. Nämähän ovat kuin keräilykappaleita! Kahvit pyritään ottamaan aina tuoreimmasta saatavilla olevasta sadosta. Punainen Kirahvi toimii kaiken kahvinsa hankinnassa siten, että usein maailman köyhimmillä alueilla tehtävä kahvin viljely ja kasvatus olisi tuottajille reilua, maksaen siitä heille kunnon korvauksen. Yhtenä hienona vastuullisuutta kuvaavana asiana Kirahvi on aloittanut projektin, jonka tarkoituksena on hankkia kahvia ainoastaan tiloilta, joilla he itse voisivat työskennellä.

Valitsin testattavaksi kolme itseäni kiinnostavinta tällä hetkellä valikoimissa olevaa tuotetta; tummapaahtoisen Caffe Da Tavolan sekä pienerät n:o 29 Warqee ja 30 Kiamabara. Vaikka vaaleapaahtoisen kahvin marjaisat aromit kiinnostavatkin itseäni eniten, on aina tilaa myös tujummalle tummapaahtoiselle.

Ensinnäkin on todettava, että pakkaukset etenkin pienerissä ovat todella ilo silmälle. Näitä voisi säilyttää näkyvälläkin paikalla keittiössä. Hienoa on myös huomata, kuinka informatiivinen pakkaus on. Alkuperämaan, paahtoasteen ja kasvukorkeuden lisäksi kerrotaan kahvilajikkeista, kuinka ne on tilalla käsitelty (esimerkiksi pesukäsittely), ja hieno kuvaus tilalta sekä makuluonnehdinta. Kaikissa Kirahvin kahveissa käytetään kahville hyvin sopivaa kahden kuukauden parasta ennen -päivää.

 

Caffe Da Tavola

Espressopaahto, sekoitus

Caffe Da Tavola on kahden pientilakahvin sekoitus, joka sekoitetaan maun perusteella pyrkien pitämään laatu tasaisena. Kahvi on silmämääräisesti tummaksi paahdettu, olematta mikään susitumma. Tuoksussa on miellyttävä suklainen pyöreys, ja useimmille tässä on varmasti ”hyvän kahvin” ominaisin tuoksu. Itse teen yleensä tummapaahtoiset kahvit Aeropressilla, sillä omaan makuuni se toimii näille parhaiten. Tavola on todella pehmeä, suklainen ja pähkinäinen kahvi. Maku on paahteinen, muttei missään nimessä liian. Toimii mukavasti maitokahvina, mutta erinomaisen hyvin ilmankin. Tämä kahvi sopinee useimpien kahvinystävien makuun, eikä ole syyttä Kirahvin suosituin kahvi. Todella maukas, tasapainoinen kahvi jota ottaa mieluusti toisenkin kupillisen.

Processed with VSCO with n1 presetProcessed with VSCO with n1 presetProcessed with VSCO with fr4 preset

Pienerä 29 Warqee

Vaalea paahto, single origin perinnelajikkeet, pesukäsittely

Warqee tulee Etiopian Kocheren maakunnasta, Alemu Bukaton käsittelyasemalta, ja se on kasvatettu 2000 m korkeudessa. Käsittelyasema ostaa kahvinsa paikallisilta pientiloilta, jossa kahvi pesukäsitellään. Jo pakkausta avatessa vesi herahtaa kielelle, ja selviää että nyt on hyppysissä kovan luokan kahvi. Tuoksu on erittäin marjainen ja monivivahteikas, kirpeää ja makeaa. Papu on pienikokoista ja paahto vaalea. Kokeilin Warqeeta niin Aeropressilla kuin automaattisella suodatinkeittimelläkin, mutta intensiivisin maku löytyi vaaleapaahtoisille kahveille tyypilliseen tapaan pour over –menetelmällä. Kalitan ja Harion suodattimilla käsin uutettuna tämä kahvi tarjosi hetken jäähdyttyään yhden parhaista kahvikokemuksistani. Maku on todella makea ja kirpeä, ja Kirahvin oman makuluonnehdinnan mukaisesti siitä erottui selvästi tyrnille ominainen kirpeys. Jälkimaussa makeat sävyt tulivat paremmin esiin. Kertakaikkisen täydellisyyttä hipova vaaleapaahtoinen kahvi, ja täysi kymppi marjaisan, vivahteikkaan kahvin ystäville. Tämä maku täytyy tallentaa johonkin aivonystyröihin, sillä tämä pienerä on jo valitettavasti loppuunmyyty.

 

Processed with VSCO with fp4 presetProcessed with VSCO with fp2 presetProcessed with VSCO with fp8 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

Pienerä 30 Kiamabara

Vaalea paahto, single origin lajikkeet SL 28 ja SL 34, pesukäsittely

Kiamabara tulee Kenian Murang’an alueelta, ja se on kasvatettu 1900 m korkeudessa Aberdarevuoriston juurella. Entisen tulivuoren juurella toimii paikallinen kahvin käsittelyasema osuuskunta periaatteella, jolle alueen pienviljelijät tuovat kahvinsa. Tuoksussa on jotain mehukasta ja kirpeää. Ei kuitenkaan samalla tavalla pysäyttävä kokemus kuin edellinen testin pienerä. Valmistin Kiamabaran pour over –menetelmillä, ja sillä maku oli itseasiassa huomattavasti vivahteikkaampi kuin tuoksu antoi odottaa. Hapokkuus on miellyttävä ja maku makeahko. Jotain tummia marjoja voi aistia ennen hienon makeaa jälkimakua. Erittäin mukava, tasapainoinen vaaleapaahtoinen kahvi, jonka intensiiviseen makuun on varmasti vaikuttanut sen kasvuympäristö tulivuoren maaperässä.

Processed with VSCO with f3 preset

Processed with VSCO with 4 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Punaisen Kirahvin valikoimasta löytyy siis monelle kahviharrastajalle todella upeita kahveja. Vaihtuvat pienerät ovat mielenkiintoinen juttu, tarjoten aina uusia makuelämyksiä. Näitä täytyy testata jatkossakin.

Tuoreet kahvit kotiisi löydät Punaisen Kirahvin nettikaupasta.

(kuvien kahvit saatu blogiyhteistyön kautta)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s