Kahvin paahtaminen kotona

Tuoreus on kahvin paras maku, tämän varmaankin jokainen kahvinystävä voi allekirjoittaa. Itse paahtamalla saa aamukahvinsa pikkuisen parempana.

Pitkästä aikaa paluu blogin pariin! Hoitovapaalla tytön kanssa olen pyrkinyt pitämään fokuksen yhteisissä puuhissa, blogin jäädessä taka-alalle. Mielessä on kuitenkin kaiken aikaa uusia jutun aiheita, joista yksi pääsee ilmoille – tai pikemminkin kahvipöytään nyt!

Intohimoisena kahvihifistelijänä pyrin aina kokeilemaan jotain uutta, erityyppisiä paahtoja, eri alkuperämaista tai paahtimoilta tulevia kahveja. Mielestäni tarina ja kahvin alkuperä ovat yksi oleellinen osa harrastusta, ja on mukava perehtyä kulloinkin kupissa olevan juoman matkaan tilalta paahtimon kautta kotiin. Nykyään varsin monet vastuulliset paahtimot ja kahvia myyvät liikkeet kertovatkin kiitettävästi näitä tarinoita, ja usein kahvin matka onkin lähes tai täydellisesti jäljiteltävissä aivan tilanhoitajiin saakka.

Uusimpana innostuksena olen kokeillut kahvin paahtamista kotona. Raakapapuja löytyy joiltain paahtimoilta ja esimerkiksi Cremalta, josta itse olen pari erää tilannut. Testissä on ollut Etiopialainen, erittäin mielenkiintoinen Yirgacheffe sekä perusvarma kahvi Indian monsooned malabar. Yirgacheffe on hyvin marjainen, hedelmäinen ja jopa sitrusmainen kahvi, jonka aromit tulevat parhaiten esiin vaaleammalla paahdolla. Monsooned malabar taas nimensä mukaisesti on kuivattu avoimissa katoksissa monsuunituulien alla, ja kahvi on luonteeltaan äärimmäisen pehmeä, kestäen paremmin tummempaakin paahtoa.

Olen paahtanut kahvini uunissa. Markkinoilta löytyy myös monenlaisia kotikäyttöön suunniteltuja paahtokoneita. Uunissa paahto on helppo ja kevyen kynnyksen vaihtoehto, mikäli haluaa kokeilla paahtamista kotona. Uunipellille ohut, yksi kerros papuja leivinpaperin päälle (noin 200 g), lämpötila 220-240 c ja odottelemaan. Paahtoaika on toivotusta paahtoasteesta riippuen noin 9-14 minuuttia. Tummuutta tarkkaillessa oppii oman uunin kanssa toimimaan viimeistään muutaman koe-erän jälkeen. Itselläni tahtoi ensimmäinen paahto pienikokoisella Yirgacheffe pavulla mennä liiankin tummaksi, mutta seuraavilla kerroilla oppii viimeisten minuuttien aikana olemaan hereillä.

Kahvin paahtaminen kotona ei vaadi mitään supertaitoja tai kalliita välineitä. Lisäksi tämä on mukavaa askartelua ja saa vieraille takuulla puheenaihetta kahvipöytään. Eli sen tarinan kahvin matkasta.

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s