Pour over – menetelmällä kahvin hienot aromit esiin

Kahviharrastajien piirissä suodatinkahvien suosio kasvaa jatkuvasti, ja etenkin manuaaliset ns. kuppi kerrallaan -tavat ovat tulleet todella suosituiksi. Eikä syyttä, kuten aiemmassa postauksessa hehkuttamani Aeropress, myös käsin suodattaminen eli pour over- menetelmä antaa kotibaristalle lähes rajattomat mahdollisuudet kikkailla uuttosuhteiden ja -aikojen sekä erilaisten kahvin karkeuksien kanssa ja saada helposti aivan älyttömän hyvää kahvia!

Oma suosikkini Aeropressin rinnalla on Japanilaisen Harion valmistama keraaminen (tai muovinen) V60 -spiraalisuodatin. Suodatin eroaa yleisimmin käytössä olevista suodatinsuppiloista muotoilunsa vuoksi; suodattimen sisäpinnalla olevien spiraalimaisten muotojen on tarkoitus lisätä pyörrevaikutusta ja näin tehostaa uuttoa, kun vesi kaadetaan hitaalla pyörivällä liikkeellä kahvin päälle mieluiten kapeanokkaisesta kannusta ohuena kaatona. Suodatinsuppilon pohjassa on verrattain suuri aukko, josta tälle menetelmälle erityisesti suunnitellun suodatinpaperin kärki tulee ulos muodostaen ”tippanokan”. Kapeanokkainen (esimerkiksi Hario Buono) kannu on oleellinen väline pour over – menetelmällä kahvia valmistettaessa, sillä sen avulla on mahdollista kaataa tasaista, tarpeeksi ohutta kaatoa. Esimerkiksi vedenkeittimen suuresta nokasta kaatamalla tulee helposti kaadettua aivan liian suuria ”hörppyjä”, ja uutosta on lähes mahdotonta saada tasaista. Pour over menetelmään soveltuvat kaikentyyliset paahdot, mutta omasta mielestäni tämä menetelmä tuo parhaiten esiin vaaleapaahtoisten kahvien marjaiset ja kirkkaat aromit.

wp-1477238110659.jpgwp-1477237969365.jpgwp-1477238075051.jpgwp-1476634297959.jpg

Kuten Aeropressille myös tälle Harion V60:lle löytyy pienellä vaivannäöllä paljon erilaisia reseptejä, riippuen myös haluttavasta kahvin määrästä. Kun valmistan itselleni kahvit, esimerkiksi tämä toimii hyvin:

  • suodatinpaperi paikoilleen, reilu kastelu ja suppilon lämmitys kuumalla vedellä – huuhteluvesi pois!
  • 22 g kahvia, hieman aeropress-jauhatusta (ja selvästi suodatinjauhatusta) hienompaa, tasataan kahvin pinta kevyesti
  • timer päälle, ensin ~50 g vettä (n. 92c), 45 sec ”bloom”, eli annetaan kahvin hengähtää, pyöräytetään kahvia kevyesti sekaisin lusikalla
  • 45 sec jälkeen tasainen kaato spiraalimaisesti välttäen reunoille kaatoa, 360 g saakka
  • 360 g tulisi täyttyä ajassa 1:50-2:00 min
  • kaikki vesi valunut 2:20-2:30 min

Mikäli kahvi valuu tätä aikaa nopeammin, tulisi jauhatuksen olla hieman hienompaa. Mikäli hitaammin tai tahtoo pysähtyä kokonaan, on jauhatus liiankin hieno. Myös veden kaatamisella (korkeus, volyymi) on suuri merkitys tähän. Kokeilemalla löytyy oikea asetus omasta myllystä.

wp-1477237929865.jpgwp-1476293353628.jpg

Pour over -menetelmä toimii loistavasti myös esimerkiksi mökillä tai retkellä, missä ei ole sähköä saatavilla, ja kahvihammasta kolottaa. Kiehuvaa vettä trangiasta tai vaikka nuotiolla pannusta, ja toimii!

-Jukka

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Pour over – menetelmällä kahvin hienot aromit esiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s