Paremman aamukahvin jäljillä – Slurp!

Sunnuntaita on pidetty perinteisesti hieman rennompana päivänä, heti aamiaisesta lähtien. Monesti pöytään laitetaan ajan kanssa runsaamman puoleinen kattaus kuin kiireisinä arkiaamuina, ja aikaa aamupalapöydässä saattaa kulua useampi tovi.

Niin ja tietenkin juodaan kunnon kahvit!

Itselläni sunnuntait ja viikonlopun aamut yleensäkin ovat hyvää aikaa puuhastella lempipuuhani, eli kahvin valmistuksen parissa. Kyllä arkisinkin ennen pyörän satulaan hyppäämistä ja työpäivää tulee kahvit pyöräytettyä, mutta viikonloppuina hommaan liittyy kuitenkin erilainen intensiteetti.

Omien aamukahvieni – sekä niiden kiireisempien arkiaamujen, että rennompien sunnuntaitten laadun ehdottomasti suurin kohentaja on ollut Slurp.  Konseptin idea on yksinkertaisen loistava; tyypit etsivät puolestasi parhaat kotimaiset paahtimot ja valitsevat niiltä vaihtuvan erän huippulaatuisia artisaanikahveja, jotka toimitetaan suoraan kotiisi tuoreena. Tilausta tehdessä voit itse määrittää määrän, valmistustavan (suodatin, aeropress, espresso ym.), paahtoasteen ja haluatko kahvisi papuina vai haluamallesi valmistusmenetelmälle sopivaksi jauhettuna. Toimitus kolahtaa suoraan kotiisi joka toinen viikko, ja tässä on mielestäni koko homman paras kohta; saat postilaatikkoosi aina salaperäisen mustan paketin, josta voit jo eteisessä aistia herkullisen kahvin tuoksun. Pakettia avatessa tulee aina joulu mieleen. Heti kun kulmaa saa sen verran auki, että sisään voi kurkistaa, täytyy tihrustaa mitä pussin kyljessä tällä kertaa lukee. Usein kahvin luonnehdinta tuleekin luettua tarkkaan jo eteisessä ulkovaatteet päällä. Itselleni tulee 200 gramman pussi tummapaahtoisia papuja kahden viikon välein, mikä tarkoittaa keskimäärin kahta kahvikupillista päivää kohden. Jokainen toimitettu kahvi on ollut todella priimaa ja tuoretta. Pussin kyljessä oleva paahtopäivä on yleensä ollut viikon sisällä. Palvelun myötä on tullut maisteltua sellaisia pienpaahtimoiden herkkuja, joita ei muuten olisi tullut edes kokeiltua, ja kokemus tällä mustan kullan saralla on kasvanut valtavasti.

wp-1476185407008.jpg

Tuoreus on Slurpin ehdoton valttikortti. Kahvi on tunnetusti tuoretuote, eikä se parane säilyttämällä. Kaupoissa pahimmillaan kuukausia hyllyssä olleet kahvipaketit ovat siis jo moneen kertaan parhaat päivänsä nähneet, vaikka ovatkin tiiviisti pakattuja. Kahvi alkaa menettää aromejaan (näitä yhdisteitä paahdetusta pavusta irtoaa noin 1000 erilaista) melko pian paahtamisen jälkeen, ja kokonaisessa pavussa ne säilyvät parhaiten luonnollisessa kapselissaan. Kun papu rikotaan, eli se jauhetaan, alkaa tämä prosessi toden teolla kiihtyä ja suuri osa hienoista aromeista haihtuu taivaan tuuliin jo noin 10 minuutissa!  Kotiin kannattaakin hankkia kahvimylly ja jauhaa kahvi tuoreista pavuista juuri ennen valmistusta ja vain kyseistä tarvetta varten. Tässäpä oiva joululahjavinkki!

wp-1476634329134.jpg

Mutta siihen tämän aamun kahviin, joka siis valmistui Aeropressilla. Kyseinen muutaman kympin tötterö on muuten todella nerokas ja kahvihipstereitten suosima metodi. Aeropressin reseptejä löytyy vaikka kuinka ja itsekin olen kokeillut yhtä sun toista suhdetta ja uuttoaikaa. Muutamalla perusreseptillä tulee kahvit nykyään tehtyä ja tänään se oli tämä:

  • käänteinen (inverted) menetelmä, huuhdeltu suodatinpaperi
  • 17 g kahvia, noin pöytäsuolan karkeus
  • 230 g vettä, noin 92C
  • ensin ~kolmannes vedestä, reilu pyöräytys lusikalla
  • loppu vesi aeropressiin, kansi kiinni
  • noin 1:00 uutto + 20…30 sec paino

Tämän aamun kahvi Slurpilta oli Helsingin kahvipaahtimon Indonesia organic Mandheling, jonka Timothy Shipp oli paahtanut omaan makuuni täydelliseksi. Maussa oli täyteläisiä suklaan ja kaakaon vivahteita, olematta liian paahteinen tai savun makuinen. Todella maistuva aamukahvi.

wp-1476634167667.jpgwp-1476634182643.jpgwp-1476634236017.jpgwp-1476634362421.jpg

Aeropress on muuten mahtava kapistus myös mukana retkellä. Tarvitset vai kuumaa vettä, trangiasta tai vaikka termospullosta, ja nautit koko retkikunnan parhaat sumpit! Pieni mylly kulkee myös kivasti repussa, jotta kahvin valmistuksessa säilyy alusta pitäen oikea meiniki.

Useimmiten valmistan siis kahvini manuaalisilla menetelmillä, joista kaksi kuuluu ehdottomiin suosikkeihini; aiemmin mainittu Aeropress sekä keraaminen Harion suodatinsuppilo (pour over -menetelmä). Kumpainenkin valmistusmenetelmä antaa kahvin ystävälle kokolailla vapaat kädet vaikuttaa lopputulokseen, kahvin määrää sekä jauhatuksen karkeutta, veden lämpötilaa ja määrää sekä uuttoaikaa muuttamalla. Sekä Aeropress että suodatinsuppilo ovat helppoja ja verrattain edullisia tapoja valmistaa erinomaista kahvia, eikä kotiin tarvitse hankkia satojen tai tuhansien eurojen välineitä. Kumpikin kulkee myös pienellä vaivannäöllä mukana esimerkiksi metsäretkellä. Tästä pour-over menetelmästä ja sen syvemmästä sielunelämästä seuraavilla kerroilla!

 

-Jukka

(Postauksessa mainittu tilaus on itse maksettu)

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s