Kahvipäissään

Moni meistä käyttää kahvia kirjaimellisesti polttoaineena. Me Suomalaiset olemme nimittäin maailman ylivoimaisesti kovimpia sumpin kittaajia, keskikulutuksen pyöriessä kymmenen kilon eli reilun 150 kahvilitran vuosilukemissa! Osviittaa kulutuksesta antaa maailman keskikulutus, noin 1,3 kg per henkilö. Suomi on itseasiassa ainoa maa, jossa työpaikoilla on pidettävä kahvitauko. On se aika tärkeä osa jokaista päivää tuo plörö!

Oma kahvinjuontini historia ulottuu varusmiespalveluksen ajoille Immolan Rajajääkärikomppanian sotilaskotiin. Munkin kanssa oli otettava kahvi, kun muutkin sen ottivat eikä mehua kehdannut juoda. Armeijan jälkeen kahvinjuontini loppui lähes kokonaan vuosiksi, eikä sitä tullut kotona itselleen keitettyä. Myöhemmällä aikuisiällä heräsin siihen, että kahvejahan on totta tosiaan muitakin, kuin se punamusta tiiliskiven muotoinen tarjouspaketti. Hurahdin kahvihifistelijäksi kertaheitolla. Siitä alkoi ajoittain järjettömyyksiin menevä kahvitietouden haaliminen, erilaisten valmistustapojen opettelu ja kahvien maistelu. Useana aamuna olen herättänyt vaimoni sekä nykyään myös tyttömme kahvimyllyn surinaan ja kippojen kolisteluun ennen kukonlaulua. Monta kertaa olen retkellä joutunut selittelemään, miksi reppu on täynnä pelkästään isännän kahvihärveleitä.

Olen pyrkinyt pääsemään eroon siitä tavasta, että kahvia on oltava esimerkiksi töissä kaiken aikaa kupissa. Määrän sijaan olen pyrkinyt panostamaan laatuun, pienpaahtimoiden kahveihin ja erilaisiin makuihin. Kokemuksen karttuessa olen huomannut, kuinka valmistustapa voi vaikuttaa siihen, kuinka erilaisia kahveja voi samasta pavusta saada. Ja se on mielestäni tämän harrastuksen hienoin osa. Blogissani aion esitellä erilaisia valmistusmenetelmiä, keskittyen ns. manual brew – ideaan, eli manuaalisiin kahvinvalmistustapoihin, maistella erilaisia kahveja sekä kertoa kuinka jo pienillä kikoilla saa kotona parannettua omaa kahvinautintoa.

wp-1476293353628.jpgwp-1476293309706.jpgwp-1476293381951.jpg

 

-Jukka

 

 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kahvipäissään

  1. Hieno missio paremman kahvin kanssa – Samanlainen kuin omani aikoinaan. Toimiston markettikahvilitrat vaihtuivat huolella uutettuihin, tuorepaahtoisiin pienpaahtimokahveihin, eikä takaisin ole ollut katsomista. 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s